15 august 2018 / Se împlinesc șapte decenii de când UTA a cucerit prima Cupă a României!

/media/stiri/0/4/285/big/cupa1.jpg

1948 a însemnat marele event pentru echipa baronului Francisc Neuman. Pe lângă a doua ”stea” prinsă pe blazon, ITA a câștigat celălalt trofeu important pus în joc în acel an, Cupa României.

Aventura începe în martie, când arădenii sunt față în față cu Ripensia. Echipa timișoreană e departe de strălucirea interbelică, activează în liga secundă, și n-are cum să pună campioanei vreo problemă. ITA câștigă cu 3-1.

Optimilie se joacă în aprilie, când roș-albii trec cu 3-2 de Universitatea Cluj.

În sferurile de finală, ITA - Țesătoria Pitești 1-0. Țesătoria, antrenată de Jean Lăpușeanu, portarul naționalei României la Campionatul Mondial din Uruguay 1930, a oferit o replică tare de tot. Meciul a ajuns în prelungiri și victoria le-a revenit roș-albilor în minutul 118: ”Bonyhadi aruncă din aut mingea la Kovacs, Justin și Gică Popescu greșesc, Kovacs centrează și Petschovsky marchează”. Era sfârșit de iunie.

Pleacă Steinbach!

După câteva zile, contractul antrenorului Steinbach expiră. Cel care condusese ITA spre al doilea titlu ia decizia să nu continue la Arad și se întoarce în București. În scurt timp, e anunțat drept noul antrenor al CFR-ului. Textiliștii se mișcă repede și apelează iar la Gustav Juhasz, care știuse să gestioneze situația după plecarea lui Blum, cu un an înainte, și câștigase campionatul.

Încă un pas

Semifinala i-a opus arădenilor pe timișorenii de la CAMT. După un meci incredibil, 6-0 (goluri Reinhardt, Kovacs, Dumitrescu III, Bonyhadi 3) pentru textilști, cu timișorenii lovind de cinci ori bara, ITA avea locul în finală.

Ultimul act...

... e programat pe 15 august 1948 la București, pe arena Venus. Peste 10,000 de oameni umplu arena până la refuz pentru ITA – CFR Timișoara. Rivalii lui Petschovsky & comp. ajunseseră aici după 4-1 cu UM Cugir, 5-2 cu Soccer Lafayette București, 2-0 cu CFR Turnu Severin și 3-2 cu Poli Iași.

Arbitrul Emil Kroner (aflat la a cincea finală de Cupă, record valabil și azi) e la centrul meciului. Gustav Juhasz începe cu Marki – Vass, Farmati – Băcuț, Pall, Petschovsky – Ad. Kovacs, Reinhardt, Bonyhadi, Stiebinger, Dumitrescu III. Omologul său, Balazs Hoksary, născut în Arad și consacrat pe malul Begăi, unde făcuse mare carieră la Chinezul și Ripensia, îi avea pe Boroș - Barna, Rodeanu – Cojereanu, Ritter, Woronkowski – Moniac, Csapo, Reuter, I. Kovacs, Avasilichioaie, Bădeanțu.

Scorul se răstoarnă spectaculos

Aradul începe în forță și deschide scorul prin Adalbert Kovacs (7), dar replica vine după un singur minut, Woronkowski face 1-1 (8). CFR termină repriza în avantaj după golul lui Iosif Kovacs (38) și trofeul se îndepărtează de ITA.

Textiliștii revin în actul secund, Reinhardt face 2-2 (56). Revigorați, arădenii atacă și mai puternic pe final de meci și explodează de fericire la reușita lui Băcuț (82), care aduce marea victorie, 3-2 scor final.

ITA, mai bună fizic

”Așadar, ITA a cucerit și Cupa RPR și a egalat performanța reușită o singură dată în footballul nostru de Ripensia din Timișoara: campioni și deținători ai Cupei”, remarca Petre Gațu. Reținând și ținuta jucătorilor, jurnalistul oferă detalii importante în cronică: ”Dacă prima repriză a aparținut teritorial timișorenilor și a doua arădanilor; dacă aceștia din urmă și-au păstrat puterea defensivă tot timpul matchului; dacă timișorenii au sfârșit jocul obosiți iar arădanii capabili să mai joace și prelungiri; dacă, în sfârșit, campionii au câștigat majoritatea duelurilor pentru balon și au ajuns mai repede la el, acestea se datoresc faptului că au avut o mai bună pregătire fizică”.

Adalbert Pall, căpitanul echipei, e primul care ridică trofeul deasupra capului, după ce-l primește de la Tudor Vasile, secretarul FRF. Fericiți, fotbaliștii se grupează pe două rânduri pentru poza victoriei și medaliile li se potrivesc perfect.

Fragment din cartea Bătrâna Doamnă – Regina României, de Radu Romanescu

Galerie foto

Ultimele stiri

Parteneri