Acum 24 de ani și o zi, Bătrâna Doamnă trăia un reviriment superb

/media/stiri/0/3/401/big/uta1.jpg

Sezonul 1992-1993 regăsea UTA în liga secundă. Echipa arădeană se regrupase după scandalul ”Haina de blană”, din sezonul precedent, și făcea eforturi să conteze în lupta pentru promovare. Luna octombrie avea să fie decisivă în acest sens pentru generația pregătită atunci de Flavius Domide.

După nouă etape, UTA era abia pe locul 11, zguduită de o înfrângere care a usturat: 1-6 pe terenul celor de la ICIM Brașov. Alexandru Gaica, unul din liderii vestiarului arădean, își amintea că tocmai eșecul de la Brașov a dat semnalul revirimentului: ”Pe drum înapoi, nimeni n-a scos un cuvânt. Luni, la antrenament, am vorbit între noi – ce facem, suntem chiar ciuca bătăilor, trimitem numai echipamentele pe teren? A fost momentul în care ne-am revenit, am avut apoi vreo șapte victorii la rând, culminând cu cea de la Corvinul, am terminat turul pe locul 1. Nu ne mai dădea nimeni vreo șansă după ICIM”.

Punctul culminant, adică meciul la care face Gaica referire, s-a jucat pe 24 octombrie 1992, acum două decenii, patru ani și o zi. Hunedorenii erau pe primul loc al seriei a II-a, cu 14 puncte, trei mai multe decât UTA. Suntem în vremurile în care la victorie încă se acordau două puncte.

În cronica întâlnirii (era etapa XI, cu o săptămână înainte Bătrâna Doamnă trecuse de Metalul Bocșa cu 5-1) din Gazeta Sporturilor, jurnalistul Cristian Costache remarca ”plusul de gabarit al UTA-ei” dublat de ”o disciplină tactică remarcabilă”. Meciul – arbitrat de Ion Crăciunescu - l-a decis Nicolae Mitu, cu gol în minutul 47 și 1-0 avea să fie scorul final, deși în rândurile gazdelor intra, în disperare de cauză, inclusiv Romulus Gabor, fostul internațional al anilor ’80, nume-simbol al Corvinului. Echipa UTA-ei din acel joc: Sinescu – Szel, Gaica, Grad, Stupar – Mutică, Radu, Țucudean, Ungur – Mitu (87 Slave), Tîrțău (76 Dronca).

La sfârșit de sezon, cotidianul Curierul Aradului, într-o pagină realizată de Petre Don și Alexandru Marianuț, saluta triumful arădean.

 

Galerie foto

Ultimele stiri

Parteneri