Meciul uitat al UTA-ei

/media/stiri/0/4/57/big/27_mai_1945.jpg

Istoria de 73 de ani a ”Bătrânei Doamne” a reținut că primul meci al echipei roș-albe a fost cel disputat în compania Banatului Sînnicolau Mic, în ziua de 28 mai 1945. Și tot cu această ocazie s-a menționat și primul gol utist, cel înscris de Antoniu Brosovszky.

Astăzi, venim cu o completare descoperită în ziarul arădean ”Patriotul” din 27 mai 1945. Meciul cu Banatul rămâne primul jucat în fața publicului, pe arena Gloria, într-o dimineață de duminică, la ora 10:30. Dar, cu câteva zile înainte, proaspăt înființata echipă a baronului Francisc Neuman mai disputase un joc!

Joi, 25 mai, de la ora 18:00, ”La primul match, ITA a învins Vulturul cu 6:2 (0-0)”, titrează Patriotul, care cataloghează meciul dreptul unul ”de antrenament”. Din păcate, minicronica întâlnirii disputate pe terenul celor de la Vulturul (din cartierul Șega) nu include și marcatorii...

Formația folosită de ITA în meciul cu Vulturul: Tudor – Bocșa, Tămaș - Lingurar, Dvorzsak (Iacob), Szurdi – Găluț, Mărienuț, Haller, Coșniță, Brosovszky (Faur).

E aceeași formulă care avea să întâlnească Banatul peste câteva zile. Câteva cuvinte despre Vulturul, acest prim adversar al UTA-ei, cu tot caracterul ”de antrenament” al acelui joc, găsim în Almanahul Sportiv 1947, coordonat de jurnaliștii arădeni Ion Bogdan și Ștefan I. Simion: ”Clubul Sportiv Vulturul a luat ființă încă în anii 1927-1928 din inițiativa unui mănunchi de tineri cu dragoste de sport din cartierul Șega. De atunci și până astăzi, cu toată vitregia vremurilor, acestă mănunchi de tineri a reușit să țină mereu aprinsă făclia sportului, a dragostei de sport, în cartierul Șega, cunoscând zile de adevărată glorie în cadrul campionatelor districtuale din decursul anilor, luptând cu numeroase greutăți  în același timp, dar pe care le-a înfruntat cu hotărâre, răzbind în cele din urmă”.

Revenind și la meciul cu Banatul, încheiat cu 3-2 pentru cei din Sînnicolau Mic, să spunem că al doilea gol al ITA-ei l-a semnat Mărienuț, fostul jucător al Gloriei, iar arbitrii au fost Burdan și Adamovici. Pentru Banatul înscriau Oprean, Vesa și Tudor. ”ITA a prestat tot timpul un joc foarte frumos, dar i-a lipsit elanul pe care l-au avut în schimb bănățenii. Totuși credem că ITA va putea face partide bune dacă jucătorii nu vor fi încrezuți și vor ține [cont] că pe arenă nu numai renumele contează”, nota Patriotul în numărul din 29 mai.

 A fost începutul marii Legende a Aradului.

Galerie foto

Ultimele stiri

Parteneri